Van strenge vorst en sneeuw naar bijna lente, het is even schakelen. Ik neem je graag nog even mee naar vorige week:

Met de toepasselijke titel ‘Anders Organiseren’ was 8 februari een uitwisselingsbijeenkomst gepland. Anders Organiseren van de PO-Raad over hoe je onderwijs anders kunt organiseren om bijvoorbeeld lerarentekort het hoofd te bieden, innovatie te stimuleren of betere resultaten te behalen.

Zoals alles de afgelopen maanden, was dit ook in een online platform: LGD (lets get digital), maar voor bezoeker komt de beleving dichtbij een fysiek congres. Er is een lobby, je kunt netwerken met de andere bezoekers (chat en video) en je gaat voor sub sessies telkens een andere workshopruimte in. Daar kan je weer chatten, worden presentaties gedeeld en in de pauze kan je naar een informatiemarkt of in de lobby blijven hangen. Voor mij als organisator is ook het inrichten een feestje.

Het concept was overzichtelijk. Plenaire tafelsessie in de lobby (in een studio, in een coronaproof setting van telkens max 3 mensen aan tafel), vervolgens alle bezoekers naar de sub sessies verwijzen in verschillende rondes en aan tafel afsluiten.

Een week voor de bijeenkomst werd bekend dat de scholen 8 februari hun deuren weer mochten openen. Fijn voor scholen, de kinderen, ouders en het onderwijs. Niet ideaal als je net die dag een event hebt gepland waar uit het onderwijs 350 deelnemers in zijn geschreven.

Dat weekend ging het sneeuwen. En hoe! We besloten op zondagmiddag dat het voor de studiogasten ook niet verantwoord was om naar Utrecht te komen. Technisch werd mogelijk gemaakt dat alle deelnemers aan dat tafelgesprek, inclusief de dagvoorzitter, vanuit huis in beeld werden gebracht om zo voor de deelnemers thuis een zo werkelijk mogelijke tafel-ervaring te benaderen.

Maandagmorgen ging ik met de fiets naar Utrecht (Houten: fietsstad 2018). Een route die ik deels lopend en deels fietsend aflegde, maar ik was ruim op tijd in Domstad. Daar werd een centrale regie ingericht, contact met de sprekers gezocht, pauzemuziek, platform opgestart.

Snel schakelen begint een gewoonte te worden, maar het verveelt nooit. Het was een leuke en geslaagde middag. En uit de reacties van sprekers en deelnemers blijkt dat zij er net zo over dachten!